Magnezij je mineral koji je neophodan za cjelokupno fizičko zdravlje. Otprilike polovica magnezija u našim tijelima nalazi se u našim kostima. Ostatak služi za pomoć u funkcioniranju stanica u raznim sustavima tijela.
Ako imate IBS-C, izbjegavajte dodatke magnezija koji sadrže kalcij jer dodani kalcij može povećati zatvor.

Obično dijetalna vlakna i voda se spominju kada se raspravlja o zatvoru i sindromu iritabilnog crijeva. Međutim, također nam je potreban adekvatan unos magnezija, jer taj mineral utječe na našu probavu putem nekoliko različitih mehanizama. Zatvor je povezan s brojnim pritužbama i stanjima kao što su glavobolja, loše raspoloženje, ekcemi i bolni zglobovi, pa je važno osloboditi tijelo od toksina i isprazniti crijevo, po mogućnosti 1-2 puta dnevno.

Naš probavni sustav osjetljiv je na nedostatak magnezija, jer čitav crijevni sustav sadrži mišiće (glatko mišićno tkivo), a postoji i obilje živaca u našim crijevima.
• Magnezij pomaže opustiti mišiće crijevnog zida – uključujući sfinkter između tankog i debelog crijeva te između debelog crijeva i rektuma. To olakšava prolaz hrane kroz probavni trakt bez neprikladnih blokada uzrokovanih napetošću mišića
• Magnezij privlači vodu u debelom crijevu, pomažući omekšavanju izmeta, čime lakše prolazi kroz crijevo, a pomaže mu i peristaltički pokret. Zbog toga je važno da dobijemo dovoljne količine magnezija i tekućine.
Stres je često čimbenik koji doprinosi, a to je da kada doživimo stres reagiramo s iskonskim reakcijama borbe ili leta koje šalju masivne količine krvi iz našeg probavnog sustava u naš mozak i mišiće kako bi nam omogućile optimalan rad u izazovnim situacijama. Ove iskonske reakcije utječu na našu probavu ako prevladavaju duže vrijeme.
Stoga je od vitalnog značaja da se dovoljno naspavate i opustite kako biste osigurali da se probavni sustav odredi kao prioritet u smislu dobivanja dovoljne količine krvi i energije.

Dobra probava daje tjelesnu i mentalnu dobrobit
Mnogi ljudi smatraju da im se dobro raspoloženje vraća i da im glavobolja i drugi simptomi nestaju u zraku, nakon što im se konstipacija zaustavi i mogu potpuno isprazniti crijeva 1-2 puta dnevno, što je optimalno.

Izbornik