Valunzi obično se javljaju kod žena koje počinju prolaziti kroz menopauzu, njihova razina hormona se mijenja, pri čemu oko 85% žena doživljava te neugodne simptome u nekom trenutku. Dok nadomjesna terapija hormona i drugi lijekovi mogu smanjiti valunge, sve žene ne žele proći ovu vrstu liječenja. Magnezij i vitamin E su dva alternativna tretmana koji se koriste da ograniče valunge.

Magnezij i valunzi
Uzimanje 400 do 800 miligrama magnezija dnevno (ovisi o tipu crijeva ako se uzima oralno, sa unošenjem kroz kožu doze su manje jer je absorbcija veća i to 90%) pomaže ženama u menopauzi. Zašto je to tako ?
Jer magnezij utječe na proizvodnju hormona stresa – ako je tijelo dovoljno opskrbljeno s mineralom magnezija, to može neutralizirati povećano oslobađanje kortizola u tijelu.
A žene u menopauzi i njihova tijela prolaze kroz jedno od najvećih stresnih stadija u životu samim procesom gubitka menstruacije. Nešto šta je odgovorno za reprodukciju i hormonalni nivo svake žene prestaje postojati ili još bolje rečno se gasi u organizmu i prestaje zauvijek raditi.

Tokoferol ili kako ga mi zovemo vitamin E i valunzi

Tokoferol u prevodu sa grčkog znači onaj koji prinosi potomstvo, poboljšava funkciju spolnih organa kod žena, normalizira hormone, lučenje estrogena i progesterona, doprinosi sazrevanju oocita, jajnih stanica koje se oslobađaju iz jajnika u toku ovulacije.

Dokazi o prednostima vitamina E ,Studija objavljena u “Ginekološkom i opstetrijskom istraživanju” 2007. godine pokazala je da je uzimanje 400 jedinica dnevno vitamina E u kombinaciji sa magnezija (zašto magnezij ? Jer ga vitamin E treba da bi odradio svoj mehanizam u organizmu) smanjuje učestalost valunga za oko 57 posto i zaustavlja probleme sa porastom težine za oko 32 posto. Želim vam napomenuti da se vitamin E ne uzima napamet zbog mogućnosti nus pojava. Ali ako ga se uzima kroz prehranu možemo biti sigurni da će pomoći u svom prirodnom obliku.

Preporučena upotreba
Za umjerene do teške valunge, liječnici često propisuju lijek koji sadrži estrogen. A sam vitamin E na prirodan način normalizira lucenje estrogena.

Hrana u kojoj se nalazi prirodan vitamin E : Blitva, peršin, avokado, masline, bademi.

Izbornik